Jak podają specjaliści, aż 30-40 proc. polskich dzieci w wieku 10 – 15 lat osiąga stan upojenia alkoholowego. Sytuacja jest bardzo niepokojąca, ponieważ spożywanie napojów wysokoprocentowych w tak młodym wieku wpływa na funkcjonowanie niemalże każdego układu w organizmie człowieka i zwiększa ryzyko alkoholizmu w dorosłym życiu.
Bardzo niepokojące jest to, iż dzieciaki inicjację alkoholową zaczynają od piwa. – Piwo traktowane jest jak napój, który pijemy wszyscy. Jest łatwo dostępne. Ponadto, twierdzi się, że piwo to nie alkohol. Nic bardziej mylnego. Wbrew powszechnemu przekonaniu, napój ten nie jest mniej szkodliwy dla organizmu człowieka niż wino i wódka – zauważa Elżbieta Chybalska z Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.
Więcej w najnowszym wydaniu dwutygodnika „Pomiędzy Stronami”, w czwartek 22 lutego 2018 r.