Stęsknieni za panierowanymi kurczaczkami, ostrymi burgerami czy belgijskimi frytkami? A może za orientalnymi pierożkami i pastrami? Dobre wieści! Przystanek Food Truck wraca na Reymonta. Miasto Radomsko zaprasza do wspólnego spędzenia majówki. Od soboty, 30 kwietnia, do wtorku, 3 maja. Przygotowano też kilka atrakcji towarzyszących.
W sobotę, na dobre rozpoczęcie – festiwal kolorów i baniek mydlanych
Festiwal rozpocznie się symbolicznie od dwóch kolorów – niebieskiego i żółtego – na znak przyjaźni i wsparcia dla dzielnie walczącej Ukrainy.
Zapraszamy wszystkich, żeby się z nami wspólnie pobrudzić, bo jak wiadomo, i jak głosi stare powiedzenie, dzieci są albo szczęśliwe, albo czyste. To zdecydowanie również rodzaj atrakcji, na której wychodzą najlepsze zdjęcia, więc warto przyjść choćby z aparatem – zapraszają organizatorzy.
W niedzielę będzie coś dla melomanów amerykańskiej muzyki
Cóż lepiej pasuje do jedzenia pysznych burgerów? Zagrają weterani rocka, country i blues’a z kapeli Strefa 50. Trochę ZZ Top, trochę Johnny’ego Casha i może trochę zespołu Dżem, ale na pewno dużo dobrej muzyki idealnej do podróżowania stępem w stronę zachodzącego słońca.
W poniedziałek ducha rywalizacji rozbudzą zawody na Najostrzejszego Mistrza Radomska
Zadaniem będzie zjedzenie burgera ze wsadem z papryczki Carolina Reaper (Żniwiarz z Karoliny), jednej z najostrzejszych papryczek świata. Obecnym, niekwestionowanym mistrzem jest Jakub Saternus, który praktycznie połknął konkursowego burgera w 1 minutę i 42 sekundy. Dla przybliżenia skali tego wyczynu – papryczka Carolina Reaper ma moc porównywalną z bojowym gazem pieprzowym, a żeby zneutralizować jej ostrość trzeba by było rozcieńczyć ją w stosunku 1:1,641,183. Kropla sosu z takiej papryczki prawdopodobnie starczyłaby na przyprawienie całego basenu dowolnej zupy.
We wtorek, na zakończenie, będzie bardzo swojsko i miejscowo
Zagra znana i lubiana Radomszczańska Kapela Podwórkowa.
Nie ma jeszcze pełnego składu dostępnych dań i obecnych na majówkowym Przystanku Food Truck stoisk. Będziemy informować o tym na bieżąco.