„Czytanie przez gotowanie” to dwuetapowy konkurs, który po raz pierwszy odbył się w „Elektryku”. Wystartowało w nim ponad 20 uczniów.
Pierwsza część miała za zadanie sprawdzenie wiedzy teoretycznej uczestników, m. in. z zakresu znajomości składników odżywczych występujących w warzywach i zastosowania ziół przyprawowych. Druga sprawdzała praktyczne umiejętności w przyrządzaniu potraw. Warunkiem przystąpienia do drugiego etapu było przygotowanie przystawki oraz dania głównego w formie sałatki. Uczniowie, którzy brali udział w konkursie mieli do dyspozycji bogaty zbiór materiałów udostępnionych w bibliotece szkolnej.
– To naprawdę dobry pomysł na szkolny konkurs, gdyż sprawdza on nie tylko sposób, jakość gotowania, ale także wyczucie estetyki i pomysłowość przy serwowaniu potraw – zauważa Karolina Przytuła, uczestniczka kulinarnych zmagań.
Oprócz dobrego smaku, uczniowie gotujący w dwuosobowych grupach, musieli wykazać się oryginalnością oraz kreatywnością. W gotowaniu wzięło udział 8 par. Każda z nich miała półtorej godziny na przygotowanie swoich autorskich dań. Potrawy oceniało jury w składzie: Adam Jałkiewicz – dyrektor ZSE-E, Inga Matuszewska – nauczycielka wychowania fizycznego oraz mistrz degustacji Leszek Sobczyk – informatyk, prywatnie specjalizujący się w przygotowywaniu unikatowych potraw. Oceniano smak, wygląd, kreatywność oraz sposób podania potraw. -Poziom był naprawdę wysoki i cieszy mnie fakt, że udział wzięło aż tylu panów, bo to oznaka, że udzielają się w domu, potrafią zrobić coś dobrego do jedzenia i łamią wszelkie stereotypy – komentował na gorąco A. Jałkiewicz.
– Pomysł na konkurs narodził się spontanicznie i uzmysłowił nam, jak ważne jest czytanie wszelkich tekstów ze zrozumieniem. Przeczytać przepis to żaden wyczyn, ale ważne jest, by teorię prawidłowo wcielić w czyn, czyli prawidłowo wykonać wskazane w przepisie czynności i żeby coś z tego jeszcze wyszło – tłumaczy Agnieszka Kurzydlak, która wraz z Anną Mikicką były pomysłodawczyniami tej kulinarnej inicjatywy.
A oto wyniki konkursu:
Test wiedzy kulinarnej:
I miejsce- Paweł Jędrzejczyk (IIIB)
II miejsce- Katarzyna Spruch (IVF)
III miejsce- Mateusz Dereń (IIG)
Etap praktyczny:
I miejsce: Karolina Przytuła, Karolina Kurzelewska (IVF)
II miejsce: Klaudia Nems, Ewa Więckowska (IIG)
III miejsce: Klaudia Lipnicka, Sylwia Zielińska (IIIF)
Zwycięzcy zostali nagrodzeni książkami kulinarnymi, a także power bankami.
Być może dzięki takim przedsięwzięciom w przyszłości ujawnimy ukryty talent kulinarny, a może już teraz wśród nas jest cichy Masterchef?
Karolina Przytuła
Karolina Kurzelewska
(ZSE-E w Radomsku)