Uczestnicy z naszego regionu znajdują się w czołówce zbierających elektroodpady w ramach ogólnopolskiego programu eko-PROFIT – REcycling to się opłaca!
Dzięki ich zaangażowaniu rośnie świadomość ekologiczna mieszkańców, elektrośmieci trafiają do zakładów przetwarzania zużytego sprzętu, a uczestnicy uzyskują dofinasowanie na statutową działalność (0,5 zł/kg, czyli 500 zł za tonę zebranych elektrośmieci) .
Ochotnicza Straż Pożarna w Silnicy jest laureatem III miejsca ekoLidera Marca 2025
Warto wspomnieć również o innych aktywnych uczestnikach:
- Stowarzyszenie Kobiet Kietlina
- Koło Gospodyń Wiejskich „Łazowianki” Łazów
- Ochotnicza Straż Pożarna z Siedzibą w Bartodziejach
- Zespół Szkół Drzewnych i Ochrony Środowiska w Radomsku
- Publiczne Przedszkole Nr 1 w Radomsku
- Ochotnicza Straż Pożarna w Radziechowicach Pierwszych
- Stowarzyszenie Centrum Pomocy Panaceum w Radomsku
- Koło Gospodyń Wiejskich Tworowice
- Sołectwo Graby
Każdy mieszkańców może pozbyć się zalegających elektrośmieci i przy okazji wesprzeć lokalną organizację (Szkołę, ROD, Sołectwo, KGW, OSP, Klub, Stowarzyszanie, Parafię, …).
Jak dołączyć do programu?
Wystarczy wypełnić formularz na stronie ww.eko-profit.pl.
Infolinia programu: 510 996 323.
Co z tymi elektroodpadami? Dlaczego nie wolno wyrzucać starego sprzętu do zwykłego kosza na śmieci?
Zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny powinien zostać odpowiednio zutylizowany. Urządzenia te zawierają substancje niebezpieczne dla zdrowia i środowiska naturalnego, takie jak rtęć, kadm czy ołów, które są szkodliwe dla zdrowia nawet w ilościach śladowych. Oczywiście podczas używania lodówki bądź pralki nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia. Gdyby jednak taki sprzęt po czasie użytkowania został rozebrany w przypadkowym miejscu, uwolnione substancje przedostałyby się w niekontrolowany sposób do środowiska. Uwolnienie tych substancji spowodowałoby z pewnością zanieczyszczenie terenu a w skrajnych przypadkach byłoby szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt. Z tego powodu zużyte urządzenia powinny trafiać do wyspecjalizowanych zakładów przetwarzania.