Pilotażowy Program “Dobry Posiłek” również w szpitalu w Radomsku

Łódzki NFZ zakończył 31 grudnia 2023 r. rekrutowanie szpitali do pilotażowego programu “Dobry posiłek”. Ze wsparcia finansowego na przygotowanie dobrego posiłku skorzystają 33 szpitale w Łódzkiem, w tym również Szpital Powiatowy w Radomsku.


Łódzki NFZ na #dobry posiłek wyda w tym półroczu 35 mln zł. Posiłki mają być smaczne, świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów. A jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital.

Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków. Fundusz przeznacza na poprawę diety pojedynczego pacjenta w szpitalu dodatkowe 25,62 zł dziennie. To pieniądze, które uzupełnią kwotę dotychczas przeznaczaną przez placówkę na karmienie chorych. Śniadania i obiady oraz 7-dniowe jadłospisy można codziennie oglądać na stronach szpitali w Łódzkiem.

Jakie warunki musiał spełnić szpital, by podpisać umowę z NFZ na realizację programu?

Do programu mogły przystąpić szpitale, które spełniły warunki Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 wrześnie 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek”.

Szpital składał do dyrektora Łódzkiego Funduszu wniosek wraz z deklaracją, że program pilotażowy będzie realizowany zgodnie ze sposobem realizacji i warunkami określonymi w rozporządzeniu. Szpital musi m.in. zatrudnić na okres trwania programu osobę planującą dietę (dietetyka) o odpowiednich kwalifikacjach.

Na jakich zasadach działa pilotaż?

Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.

Szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej szpitala. Na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, musi zamieszczać także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Dodatkowo osoba planująca dietę na zlecenie lekarza udziela pacjentom porad żywieniowych.

Dlaczego #dobryposiłek dla chorego jest taki ważny

Szpital NUMED w Tomaszowie Mazowieckim (szpital onkologiczny): Kładziemy duży nacisk na prawidłowo zbilansowaną dietę, dostosowaną indywidualnie do potrzeb każdego pacjenta. Uwzględniamy przy tym rodzaj leczenia, typ nowotworu oraz obecny stan zdrowia pacjenta, co jest kluczowym elementem procesu terapeutycznego. Nasi pacjenci mogą również skorzystać z bezpłatnych porad dietetycznych oferowanych przez doktor Annę Rogulską, specjalistkę w dziedzinie żywienia klinicznego.

Odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i  chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia.

Czy NFZ dopłaca do posiłków, w ramach zawartej umowy ze szpitalem?

Po zrealizowaniu świadczeń opieki zdrowotnej z uwzględnieniem stawki w wysokości 25,62 zł za osobodzień pobytu w szpitalu pacjenta szpital rozlicza się z NFZ.  Stawka 25,62 zł to dodatkowe pieniądze przeznaczane na realizację programu pilotażowego, są uzupełnieniem środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów.

Na najbliższe pół roku, czyli do końca trwania pilotażu, Łódzki NFZ wyda na wsparcie #Dobryposiłek 35 milionów złotych.

NFZ zawierał umowy ze szpitalami do końca grudnia 2023 r. Program trwa do 30 czerwca 2024 r.

Szpitale w pilotażu:


Czytaj też: Nowe świadczenie z ZUS. Kto może skorzystać i ile?

Exit mobile version