Specjalne okazje, takie jak Wielkanoc, wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej. Szukasz ciekawych i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc? Sprawdź pomysły autorstwa Marzeny Mądrzak-Białek, która uwielbia piec, dekorować i gotować. Prowadzi blog „Kulinarna Mani” który jest zapisem jej kulinarnych pasji.
Babka wielkanocna
- 5 białek
- 220 g drobnego cukru
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 15 łyżki kakao
- cukier puder do posypania lub lukier
- aromat waniliowy
Oddzielamy białka od żółtek, 5 białek ubijamy z odrobiną soli, stopniowo dodajemy 220 g cukru, całość cały czas miksujemy, kolejno wbijamy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Teraz czas na mąkę pszenną – 330 g maki przesiewany z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Delikatnie miksujemy, wlewamy 3/4 szklanki oleju, gdy całość jest już jednolita możemy wlać kilka kropli ulubionego aromatu. Formę do baby smarujemy oliwą, wlewamy połowę ciasta, drugą część między z 1,5 łyżki kakao i dokładamy do formy. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Lukier:
- 130 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita konsystencja.
Jajka faszerowane pieczarkami:
- pól kg pieczarek
- duża cebulka
- dwie łyżeczki masła
- 6 jajek
- majonez
Jajka gotujemy na twardo. Wyjmujemy żółtka. Pieczarki pokrojone w mała kosteczkę podsmażamy na masełku z cebulką, gdy ostygną dodajemy żółtka, doprawiamy łącząc je z majonezem.
Śledzik z żurawiną
- 5 filetów śledziowych
- duża cebulka
- garść żurawiny suszonej
- oliwa dobrej jakości
- ocet
- cukier
- pieprz
- natka pietruszki
Śledziki moczymy w wodzie (zależy jak słone są śledzie). Zazwyczaj moczę ok 2 godzin w wodzie z odrobiną octu. Następnie kroimy ukośnie na kawałki, cebulkę w drobną kosteczkę, w słoiku układamy na przemian śledziki, żurawinę ,cebulkę, natkę pietruszki. Warstwy przesypujemy pieprzem świeżo zmielonym, całość zalewamy oliwą. Do słoika można dodać szczyptę cukru. Najlepsze są drugiego dnia, w lodówce mogą stać do dwóch tygodni.
Żurek
Staropolski żur to nieodłączny element polskiej tradycji świąt Wielkanocnych
- 200 ml zakwasu (u mnie domowy)
- 5 kiełbasek białych
- 20 g wędzonego boczku
- listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 12%
- 1 kg ziemniaczków
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- włoszczyzna
- odrobina chrzanu
Robimy wywar na włoszczyźnie, wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę jak na rosół, dodajemy listki, ziele, pieprz, czosnek gotujemy ok 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i majeranek (roztarty w dłoniach). Solimy, po kilku minutach dajemy kiełbaskę, całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy żur, doprawiamy i zaprawiamy śmietaną, możemy teraz dodać ok łyżeczki chrzanu.
Mini sałatki
Wersja mini sałatki warzywnej, tak więc potrzebujemy:
- 1 paprykę
- puszkę małej kukurydzy
- cebulkę
- liście świeżego szpinaku
- ogórek szklarniowy
- kilka łyżek majonezu
W mini słoiczkach, czy miseczkach warstwami układamy warzywa, przekładając je warstwą majonezu. Taka wersja sałatki jest lubiana zwłaszcza przez dzieci.
Kulinaria Mani