Środa z Profilaktyką – Korzyści zdrowotne karmienia piersią

W dniach od 26 maja do 1 czerwca trwa Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią. W ramach dzisiejszej akcji „Środa z Profilaktyką” Narodowy Fundusz Zdrowia mówi o korzyściach płynących z karmienia piersią dla dziecka i dla matki.


Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyłączne karmienie piersią zalecane jest przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości. Zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia.

Korzyści nie do przecenienia

Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki:

Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Bezpośrednie korzyści z karmienia piersią dla mamy to:

Z kolei długofalowe korzyści zdrowotne to:

Karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka i dla mamy, ale i dla całego społeczeństwa – zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne.

Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią

Od 1993 roku, między 26 maja a 1 czerwca obchodzimy Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią.

Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia: zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu.

Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.

Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej. W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając to decyzjom matki.

Karmienie piersią wynika z naszej natury i pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem. Mleko matki dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników i wspomaga niedojrzałe funkcje jego ciała. Wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Jak dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które wraz z wiekiem dziecka zmieniałoby swój skład oraz posiadałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu.


Czytaj też: Darmowe bilety na przejazd PKP Intercity na Dzień Dziecka

Exit mobile version