Środa z Profilaktyką – świadomy konsument

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?


Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się na nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi w materiale filmowym Anna Kuczkin, psychodietetyk.

Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała. Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.

Bezpieczne przygotowywanie żywności w 5 krokach – według Światowej Organizacji Zdrowia

Zachowaj czystość

Oddziel produkty surowe od gotowanych

Gotuj dokładnie

Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach

Używaj bezpiecznej wody i produktów

Czytaj etykiety!

Zrezygnuj z produktów, które mają długą listę składników. Im krótszy skład – tym lepszy.

Dobre i złe połączenia na talerzu:

ŁĄCZ Marchewkę z masłem, by lepiej wchłaniać witaminy A, D, E i K. Czerwone mięso z papryką lub natką pietruszki, bo towarzystwo witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza. Zupę szczawiową z jajkiem, ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy. Kapustę i groch z kminkiem i majerankiem – dzięki temu unikniesz bólu brzucha i uczucia pełności.

NIE ŁĄCZ Pomidora i ogórka – świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która negatywnie wpływa na witaminę C zawartą w pomidorze. Kawy, herbaty i nabiału – kawa oraz herbata zawierają teiny oraz garbniki. Mogą one negatywnie wpłynąć na przyswajanie z pożywienia m.in. wapnia. Owoce z innymi posiłkami – zjadaj je osobno, 2 godziny przed posiłkami lub 2 godziny po nich.

9 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw:

  1. Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
  2. Umyj warzywa i owoce.
  3. Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
  4. Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
  5. Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
  6. Przechowuj jedzenie w lodówce.
  7. Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
  8. Rozmrażaj produkty w lodówce.
  9. Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Na filmie poniżej rozmowa z ekspertem o tym jak bezpiecznie przygotowywać posiłki oraz dlaczego warto czytać etykiety.

 

 


Czytaj też: Potężna awaria ciepłociągu w Radomsku. Kiedy mieszkańcy będą mieć ciepło w domach?

Exit mobile version