Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku informuje, że w wyniku badań jakości wody z urządzenia wodociągowego Radomsko zaopatrującego miasto Radomsko – stwierdzono obecność bakterii grupy coli w liczbie 7 jtk/100 ml. Wartość parametryczna dla tych bakterii zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294) wynosi 0 jtk/100 ml.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z wymaganiami rozporządzenia MZ.
ZALECENIA MAJĄCE NA CELU MINIMALIZACJĘ ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA LUDZKIEGO
Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży oraz do celów sanitarno-bytowych (np. prac porządkowych, spłukiwania toalet).
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Dane dotyczące jakości wody będą na bieżąco aktualizowane i umieszczane na stronie internetowej:www.psse.radomsko.pl