Park Świętojański zamienił się w nadmorski kurort. Trwa impreza promocyjno-edukacyjnej ph. „Wolin z rybą na talerzu”. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla całych rodzin m.in.: animacje dla dzieci, konkursy z nagrodami, pokazy kulinarne, degustacje i koncerty.
Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków od kilku lat realizuje projekt promocyjno-edukacyjny pod nazwą „Wolin z rybą na talerzu”. Celem kampanii jest promocja spożywania ryb, pochodzących z lokalnych połowów oraz zwiększenie w odbiorcach świadomości na temat walorów smakowych i zdrowotnych potraw i przetworów z ryb, poławianych i wytwarzanych w regionie.
Zadaniem kampanii jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, tak aby częściej sięgali oni po potrawy z ryb, jako proste i łatwe do przygotowania oraz mieli większą świadomość faktu, że spożywanie ryb sprzyja aktywności i zdrowemu trybowi życia.
Organizatorzy chcą, aby w odbiorcach akcji utrwaliło się przekonanie, że zdrowa, zbilansowana dieta jest możliwa w oparciu o świeże polskie ryby, również te mniej dostępne w szerokiej sprzedaży jak: sandacz, okoń, leszcz czy płoć.
Impreza potrwa do 18.00. Wstęp wolny.
Czytaj też: Spotkanie z Aleksandrą Wereszką