UWAGA! Woda zdatna po przegotowaniu

Reklama
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował o obecności bakterii grupy coli w próbkach wody z wodociągu zaopatrującego miasto Radomsko. Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu, stąd zalecane jej gotowanie przez minimum 2 minuty. PGK przekazało, że podjęto działania naprawcze.
W odpowiedzi na komunikat radomszczańskiego Sanepidu PGK przekazało, że prowadzone są intensywne działania naprawcze mające na celu doprowadzenie wody do parametrów wymaganych, zgodnie z obowiązującymi przepisami (chlorowanie wody w sieci wodociągowej miasta Radomska o stężeniu 0,2 mg/l chloru wolnego w wodzie, płukanie instalacji).
Sanepid na podstawie badań stwierdził obecność w wodzie bakterii z grupy coli. Mając powyższe na uwadze, Państwowy Inspektor Sanitarny w Radomsku ocenił, że stwierdzona niezgodność nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów zwłaszcza, że prowadzone są cały czas działania naprawcze.
Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu, stąd zalecamy jej gotowanie przez minimum 2 minuty.