Żywność podczas upałów. Apel radomszczańskiego Sanepidu

Reklama
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku przypomina, iż szczególnie latem prawdopodobieństwo zatruć pokarmowych staje się wysokie, z uwagi na upalne dni i niewłaściwe przechowywanie żywności.
Wysokie temperatury i wilgotność powietrza to warunki idealne do rozwoju pleśni czy mikroorganizmów takich jak Salmonella, gronkowiec, pałeczki jadu kiełbasianego, bakterii coli czy shigelli.
Oto kilka zasad bezpieczeństwa żywności w okresie letnim. Radomszczański Sanepid zachęca do zapoznania się i przestrzegania poniższych wytycznych.
- Zawsze przechowuj żywność w urządzeniu chłodniczym, dotyczy to szczególnie produktów mięsnych czy nabiału, ale również owoców i warzyw!
- Podczas zakupów zwracaj uwagę na sposób przechowywania danego produktu w sklepie!
- W upalne dni staraj się unikać zakupów na targowiskach, a jeśli już to robisz sprawdź dokładnie czy produkty były właściwie przechowywane!
- Dokładnie myj owoce i warzywa po ich zakupie!
- Produkty, które przechowujemy poza lodówką staraj się przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu!
- Zwróć uwagę na przechowywanie wody, którą pijesz ! Przechowywanie wody
w nasłonecznionym miejscu również sprzyja rozwojowi bakterii. - Nigdy nie zamrażaj ponownie raz rozmrożonej żywności! Niedopuszczalne jest spożycie takich produktów, szczególnie lodów!
Czytaj też: Woda w zbiorniku w Przedborzu już zdatna do kąpieli