Uczniowie I LO w międzynarodowym projekcie Foodathon
Troje uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego w Radomsku – Aleksander Gloc, Paweł Drożdż i Maksymilian Zdrodowski – będzie reprezentować Polskę w międzynarodowym projekcie Foodathon.
W programie organizowanym przez EIT Food i JA Europe we współpracy z Europen, przy wsparciu Bayer i FoodDrinkEurope młodzi ludzie koncentrują się na budowaniu umiejętności przedsiębiorczych. Poprzez uczestnictwo w intensywnym, dwudniowym programie Aleksander Gloc, Paweł Drożdż i Maksymilian Zdrodowski będą mieli okazję rozwinąć i przedstawić własny pomysł na biznes w branży rolno-spożywczej.
W tym roku projekt odbywa się od 17 października do 10 listopada. W czasie tego wydarzenia chłopcy uczestniczą również w 5 sesjach online (w tym mentoringowych, networkingowych i Q&A).
Nasz świat stoi przed trudnymi wyzwaniami. Od zmian klimatycznych, zanieczyszczenia i odpadów po niedożywienie, choroby i otyłość. Rozwiązanie tych problemów jest elementarnym zadaniem uczestników tego typu projektów.
Zwycięzcy pojadą na koszt organizatorów na największy europejski Festiwal Przedsiębiorczości Gen-E, który odbędzie się w Istambule w lipcu 2023 r.