PRAWIDŁOWE PALENIE W PIECU OGRANICZA SMOG

Reklama

Zgodnie z zapowiedziami na placu targowym odbyła się prezentacja różnych metod palenia w piecu. Mieszkańcy przekonali się, że można palić bardziej ekologicznie i ekonomicznie.

Dzisiejsza akcja to inicjatywa nowo powołanego zespołu do spraw podejmowania działań mających na celu ograniczenie niskiej emisji na terenie miasta oraz Towarzystwa Budownictwa Społecznego.
Prezentacja polegała na rozpaleniu w dwóch piecach – popularnych  „kozach” – dwoma metodami: tradycyjną, czyli od dołu  oraz bardziej ekonomiczną od góry.

Już na pierwszy rzut oka było widać, że rozpalając w piecu od góry przez komin wydobywa się znacznie mniej dymu. Tymczasem piec, w którym napalono tradycyjnie od dołu wydzielał dużą ilość dymu, wprowadzając do atmosfery sporą dawkę pyłów zawieszonych.
Odwiedzający plac targowy podczas prezentacji otrzymali od pracowników Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Gospodarki Odpadami ulotki na temat prawidłowego palenia w domowych piecach.

Prawidłowe rozpalanie w kotłach może zmniejszyć zużycie węgla nawet o około 30 procent, a jednocześnie znacząco eliminuje emisję trujących gazów, które powstają podczas jego spalania.

Dzisiejszy pokaz był pierwszym z kilkunastu zaplanowanych spotkań. Kolejny już 13 lutego o  godz. 9.00 przy ulicy Kościuszki 10 (obok budynku MOPS).

 

Chcesz być na bieżąco - zainstaluj naszą aplikację na swoim telefonie!

Darmowa aplikacja dostępna do ściągnięcia na Androida, oraz iOS w skelpach Google Play i App Store 
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button