PRAWIDŁOWE PALENIE W PIECU OGRANICZA SMOG
Zgodnie z zapowiedziami na placu targowym odbyła się prezentacja różnych metod palenia w piecu. Mieszkańcy przekonali się, że można palić bardziej ekologicznie i ekonomicznie.
Dzisiejsza akcja to inicjatywa nowo powołanego zespołu do spraw podejmowania działań mających na celu ograniczenie niskiej emisji na terenie miasta oraz Towarzystwa Budownictwa Społecznego.
Prezentacja polegała na rozpaleniu w dwóch piecach – popularnych „kozach” – dwoma metodami: tradycyjną, czyli od dołu oraz bardziej ekonomiczną od góry.
Już na pierwszy rzut oka było widać, że rozpalając w piecu od góry przez komin wydobywa się znacznie mniej dymu. Tymczasem piec, w którym napalono tradycyjnie od dołu wydzielał dużą ilość dymu, wprowadzając do atmosfery sporą dawkę pyłów zawieszonych.
Odwiedzający plac targowy podczas prezentacji otrzymali od pracowników Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Gospodarki Odpadami ulotki na temat prawidłowego palenia w domowych piecach.
Prawidłowe rozpalanie w kotłach może zmniejszyć zużycie węgla nawet o około 30 procent, a jednocześnie znacząco eliminuje emisję trujących gazów, które powstają podczas jego spalania.
Dzisiejszy pokaz był pierwszym z kilkunastu zaplanowanych spotkań. Kolejny już 13 lutego o godz. 9.00 przy ulicy Kościuszki 10 (obok budynku MOPS).