JEDYNA TAKA RESTAURACJA W RADOMSKU. ZAJADALNIA JUŻ DZIAŁA
Na mapie Radomska pojawił się nowy, wyjątkowy lokal. Zajadalnia to mały lokal gastronomiczny przy ulicy Krakowskiej 17. Pierwsza w Radomsku restauracja w której załogę stanową osoby niepełnosprawne lub wykluczone zawodowo. W Zajadalni pracuje 7 osób.
-Pomysł narodził się przypadkowo, myśleliśmy aby otworzyć pralnię, jednak jej koszty okazały się za wysokie. Zrobiliśmy burzę mózgów i pomyśleliśmy o punkcie gastronomicznym. Stwierdziliśmy, że może się udać – mówi Mikołaj Chybała, prezes Fundacji Koniczynka w Radomsku.
Zajadalnia serwuje smaczną, polską kuchnię. Codziennie w menu znajdzie się inny zestaw obiadowy. Kolejnym atutem restauracji jest zalewajka. Podobno najlepsza w mieście. Na kuchni pracują dwie wykwalifikowane osoby. To one zarządzają kuchnią.
Lokal funkcjonuje od godz. 10 do 15. Do godziny 12 serwowane są śniadania. Póki co można zjeść tylko na miejscu, jednak z czasem prawdopodobnie pojawią się dowozy. W Zajadalni pojawią się również obiady zawieszone. Będzie można kupić obiad i przypiąć paragon na tablicę korkową. Dzięki temu osoba potrzebująca będzie mogła przyjść i skorzystać.
W Zajadalni panuję miła, rodzinna atmosfera. – Nie działamy na zasadzie typowego przedsiębiorstwa, które jest nastawione na zysk. Dla nas najważniejsza jest realizacja osób niepełnosprawnych. Chcemy aby przychodziły do pracy z uśmiechem na twarzy, aby dobrze się tu czuły. Mamy wiele pomysłów, chcemy poszerzyć nasze menu. Planujemy na lato zorganizować ogródek aby można było zjeść na dworze. Dużo osób myli Fundację ze Stowarzyszeniem. Stowarzyszenie Koniczynka zajmuje się dziećmi niepełnosprawnymi, nasza Fundacja zajmuje się osobami dorosłymi i rehabilitacją zawodową. Aby uniknąć tych pomyłek Fundacja niebawem zmieni nazwę – kontynuuje prezes.
Restauracja prowadzona przez fundację „Koniczynka” powstała dzięki dofinansowaniu z OPUS na stworzenie miejsc pracy dla osób niepełnosprawnych. Fundacja otrzymała 140 tys. zł.
– Zapraszamy wszystkich radomszczan na prawdziwą, domową zalewajkę i obiady domowe – zachęca załoga Zajadalni.