Jutro tłusty czwartek. Sprawdź przepis na tradycyjne pączki
Jutro tłusty czwartek. Jeśli nie macie ochoty na pączki z cukierni ani sklepu, spróbujcie sami usmażyć tradycyjne pączki w domu. To wcale nie jest takie trudne.
Wypróbujcie przepis na pączki domowe autorstwa Marzeny Mądrzak-Białek, która uwielbia piec, dekorować i gotować. Prowadzi blog „Kulinarna Mani” który jest zapisem jej kulinarnych pasji. Znajdziecie na nim przepisy na ciasta, serniki, dania na obiad, sałatki fit i wiele innych. Sprawdźcie sami!
Łatwe i tradycyjne pączki we własnym domu. Wypróbujcie przepis na pączki domowe-
Składniki:
-1 kg mąki pszennej
-50 g świeżych drożdży
-2 szklanki mleka
-8 żółtek
-6 łyżek drobnego cukru
-12 dag masła
-szczypta soli
-3 lub 4 łyżki spirytusu
-2 litry oleju lub smalcu (dobrej jakości)
-150 g marmolady różanej
-150 g kandyzowanej skórki z pomarańczą
Lukier: 6 łyżek wody,20 łyżek cukru pudru,łyżeczka soku z cytryny
Przepis:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy po 2 łyżki cukru i mąki oraz 7 łyżek letniego mleka, mieszamy dokładnie, aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę (należy odjąć dwie łyżki mąki, które daliśmy do zaczynu), dodajemy żółtka, sól, rozpuszczone zimne masełko, cukier (odjąć dwie łyżki) spirytus, letnie mleko (odjąć 7 łyżek mleka zużytych do zaczynu) oraz zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut w ciepłe miejsce, koniecznie nakrywając ściereczką bądź folią. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat delikatnie oproszony mąka, wałkujemy na grubość ok 2 cm, wykrajmy kółka (za pomocą szklanki lub jeśli chcemy większe paczki za pomocą foremki o średnicy 7-8cm), przykrywamy ściereczką i znów czekamy, tym razem ok 40 minut aż wyrosną.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok 3 minut z każdej strony,wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Każdego paczka nadziewamy marmoladą, możemy użyć worka cukierniczego z podłużna tyką lub strzykawki. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Lukier jest prosty do wykonania: wodę, cukier puder i sok z cytryny ucieramy, aż masa będzie jednolita, smarujemy pączusie lukrem i posypujemy skórką z pomarańcza.
Smacznego!