UWAGA! BAKTERIE COLI W WODZIE W RADOMSKU!

Reklama

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku informuje, że w wyniku  badań jakości wody z urządzenia wodociągowego Radomsko zaopatrującego miasto Radomsko – stwierdzono obecność bakterii grupy coli w liczbie 7 jtk/100 ml. Wartość parametryczna dla tych bakterii zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294) wynosi 0 jtk/100 ml.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z wymaganiami rozporządzenia MZ.

ZALECENIA MAJĄCE NA CELU MINIMALIZACJĘ ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA LUDZKIEGO

Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu.

Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży oraz do celów sanitarno-bytowych (np. prac porządkowych, spłukiwania toalet).

Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.

Dane dotyczące jakości wody będą na bieżąco aktualizowane i umieszczane na stronie internetowej:www.psse.radomsko.pl

Chcesz być na bieżąco - zainstaluj naszą aplikację na swoim telefonie!

Darmowa aplikacja dostępna do ściągnięcia na Androida, oraz iOS w skelpach Google Play i App Store 
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button