Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy
Nadchodzące święta to magiczny czas i ludzie, którzy tworzą niepowtarzalny klimat. Nieodzownym elementem Bożego Narodzenia jest wspólne przygotowywanie tradycyjnych potraw, w którym najczęściej uczestniczy wiele pokoleń.
Mając na uwadze przywiązanie do kulinarnej tradycji regionu, zarząd województwa łódzkiego zaprasza do udziału w wojewódzkim kulinarnym konkursie bożonarodzeniowym. Konkurs odbywa się w 2 kategoriach: tradycyjna potrawa wigilijna i tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy, a jego celem jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego.
W ramach konkursu uczestnicy muszą wykonać samodzielnie tradycyjną potrawę wigilijną lub tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy oraz zaprezentować na zdjęciach gotowy produkt. W każdej z kategorii przewidziano wysokie nagrody finansowe: 1 500 zł, 1 000 zł i 500 zł oraz upominki rzeczowe dla wyróżnionych osób.
Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować tradycyjną potrawę wigilijną lub wypiek bożonarodzeniowy, zrobić zdjęcia i wypełnić formularz zgłoszeniowy, a do przygotowania potrawy/wypieku konkursowego użyć produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego. Termin nadsyłania prac upływa 7 grudnia 2020 roku.
Więcej informacji na stronach internetowych: www.lodzkie.pl oraz www.lodzkie.ksow.pl.