MEBIN

Najlepsze mazurki w Łódzkiem

Wiemy, gdzie powstają najlepsze mazurki w Łódzkiem. Rozstrzygnięty został Wojewódzki Kulinarny Konkurs na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”.

Zabawa cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa. Na konkurs nadesłano 61 nietuzinkowych przepisów. Wiele z nich gości w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury, inne w twórczy sposób czerpią z tradycji dodając jej nowoczesności.

W ramach konkursu uczestnicy musieli samodzielnie przygotować mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne, zaprezentować je na zdjęciu oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.


Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu oraz zachęcenie spojrzenia na to co znane w nowy sposób. W związku z tym jury przyznawało punkty nie tylko za sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków, ale i za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych.

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: dmosiński dżem i syrop z malin, wyborowa krówka bełchatowska, masło z Głuchowa czy masło tradycyjne naturalne szczercowskie, ser twarogowy szczercowski, miody Ziemi Brzezińskiej Wzniesień Łódzkich i Rawki. Wśród produktów lokalnych królowały natomiast: masła, śmietany, mleka, serki białe z Łowicza, Czarnocina, Łasku, Wielunia, Radomska i Sieradza; mąki pszenne i krupczatki z Kutna, Szadku, Przedborza, Bąkowa Górnego, Koluszek i Burzenina oraz własne przetwory i produkty takiej jak konfitury, dżemy, powidła, jaja czy orzechy.

Najokazalszego mazurka wykonała Lucyna Wąsik z Opoczna. – Przepis znalazłam w zeszycie mamy i  przez lata go udoskonalałam – opowiada laureatka, która za zwycięstwo w konkursie otrzymała 1000 zł. – Przepis jest więc sprawdzony, a mazurek smaczny.

Drugą nagrodę (750 zł) otrzymała Małgorzata Najder, a trzecie (500 zł) Sonia Rula. Poza tym dziesięć osób wyróżniono książkami „Łódzka kuchnia regionalna”.


Czytaj też: Przepisy od Kulinarnej Mani na potrawy Wielkanocne

Chcesz być na bieżąco - zainstaluj naszą aplikację na swoim telefonie!

Darmowa aplikacja dostępna do ściągnięcia na Androida, oraz iOS w skelpach Google Play i App Store 
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Puls Radomska

FREE
VIEW