Przepisy od Kulinarnej Mani na potrawy Wielkanocne

Reklama

Specjalne okazje, takie jak Wielkanoc, wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej. Szukasz ciekawych i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc? Sprawdź pomysły autorstwa Marzeny Mądrzak-Białek, która uwielbia piec, dekorować i gotować. Prowadzi blog „Kulinarna Mani” który jest zapisem jej kulinarnych pasji.


Babka wielkanocna

  • 5 białek
  • 220 g drobnego cukru
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 15 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • aromat waniliowy

Oddzielamy białka od żółtek, 5 białek ubijamy z odrobiną soli, stopniowo dodajemy 220 g cukru, całość cały czas miksujemy, kolejno wbijamy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Teraz czas na mąkę pszenną – 330 g maki przesiewany z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Delikatnie miksujemy, wlewamy 3/4 szklanki oleju, gdy całość jest już jednolita możemy wlać kilka kropli ulubionego aromatu. Formę do baby smarujemy oliwą, wlewamy połowę ciasta, drugą część między z 1,5 łyżki kakao i dokładamy do formy. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Lukier:

  • 130 g  cukru pudru
  •  3 łyżki soku z cytryny
  • sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita konsystencja.

Jajka faszerowane pieczarkami:

  • pól kg pieczarek
  • duża cebulka
  • dwie łyżeczki masła
  • 6 jajek
  • majonez

Jajka gotujemy na twardo. Wyjmujemy żółtka. Pieczarki pokrojone w mała kosteczkę podsmażamy na masełku z cebulką, gdy ostygną dodajemy żółtka, doprawiamy łącząc je z majonezem.


Śledzik z żurawiną

  • 5 filetów śledziowych
  • duża cebulka
  • garść żurawiny suszonej
  • oliwa dobrej jakości
  • ocet
  • cukier
  • pieprz
  • natka pietruszki

Śledziki moczymy w wodzie (zależy jak słone są śledzie). Zazwyczaj moczę ok 2 godzin w wodzie z odrobiną octu. Następnie kroimy ukośnie na kawałki, cebulkę w drobną kosteczkę, w słoiku układamy na przemian śledziki, żurawinę ,cebulkę, natkę pietruszki. Warstwy przesypujemy pieprzem świeżo zmielonym, całość zalewamy oliwą. Do słoika można dodać szczyptę cukru. Najlepsze są drugiego dnia, w lodówce mogą stać do dwóch tygodni.


Żurek

Staropolski żur to nieodłączny element polskiej tradycji świąt Wielkanocnych

  • 200 ml zakwasu (u mnie domowy)
  • 5 kiełbasek białych
  • 20 g wędzonego boczku
  • listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 12%
  • 1 kg ziemniaczków
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • odrobina chrzanu

 

Robimy wywar na włoszczyźnie, wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę jak na rosół, dodajemy listki, ziele, pieprz, czosnek gotujemy ok 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i majeranek (roztarty w dłoniach). Solimy, po kilku minutach dajemy kiełbaskę, całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy żur, doprawiamy i zaprawiamy śmietaną, możemy teraz dodać ok łyżeczki chrzanu.


Mini sałatki

Wersja mini sałatki warzywnej, tak więc potrzebujemy:

  • 1 paprykę
  • puszkę małej kukurydzy
  • cebulkę
  • liście świeżego szpinaku
  • ogórek szklarniowy
  • kilka łyżek majonezu

W mini słoiczkach, czy miseczkach warstwami układamy warzywa, przekładając je warstwą majonezu.  Taka wersja sałatki jest lubiana zwłaszcza przez dzieci.

Kulinaria Mani

 

Chcesz być na bieżąco - zainstaluj naszą aplikację na swoim telefonie!

Darmowa aplikacja dostępna do ściągnięcia na Androida, oraz iOS w skelpach Google Play i App Store 
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Puls Radomska

DARMOWY
POGLĄD