Środa z Profilaktyką – świadomy konsument

Jubiler Ako

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?


Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się na nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi w materiale filmowym Anna Kuczkin, psychodietetyk.

Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała. Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.

  • „Najlepiej spożyć przed…” dotyczy jakości żywności. Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin!
  • „Należy spożyć do…” dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Bezpieczne przygotowywanie żywności w 5 krokach – według Światowej Organizacji Zdrowia

Zachowaj czystość

  • Myj ręce, zanim dotkniesz jedzenia i gdy przygotowujesz posiłki.
  • Myj i dezynfekuj sprzęty, których używasz do przygotowywania posiłków.
  • Chroń kuchnię przed owadami, szkodnikami i innymi zwierzętami.

Oddziel produkty surowe od gotowanych

  • Oddziel surowe mięso i owoce morza od innych produktów spożywczych.
  • Używaj do obróbki surowej żywności oddzielnych noży i desek do krojenia.
  • Przechowuj przygotowane jedzenie i surowe produkty w oddzielnych pojemnikach.

Gotuj dokładnie

  • Dokładnie gotuj żywność, zwłaszcza czerwone mięso, drób, jajka i owoce morza.
  • Doprowadzaj do wrzenia potrawy takie jak zupy i gulasze, aby upewnić się, że osiągnęły 70°C.
  • Dokładnie podgrzewaj ugotowane wcześniej jedzenie.

Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach

  • Nie pozostawiaj gotowanego jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.
  • Schładzaj wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty niezwłocznie po przygotowaniu (najlepiej poniżej 5°C).
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.

Używaj bezpiecznej wody i produktów

  • Myj owoce i warzywa, zwłaszcza gdy jesz je na surowo.
  • Nie jedz żywności po upływie terminu ważności.

Czytaj etykiety!

Zrezygnuj z produktów, które mają długą listę składników. Im krótszy skład – tym lepszy.

  • Zapoznaj się z tabelą wartości odżywczej.
  • Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu. Im składnik wyżej, tym jest go więcej.
  • Unikaj cukru również pod innymi nazwami: sacharoza, fruktoza, glukoza, galaktoza, maltoza, syrop glukozowy, miód, karmel.
  • Wybieraj produkty, w których cukier jest zastąpiony stewią, ksylitolem, erytrolem.
  • Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach.

Dobre i złe połączenia na talerzu:

ŁĄCZ Marchewkę z masłem, by lepiej wchłaniać witaminy A, D, E i K. Czerwone mięso z papryką lub natką pietruszki, bo towarzystwo witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza. Zupę szczawiową z jajkiem, ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy. Kapustę i groch z kminkiem i majerankiem – dzięki temu unikniesz bólu brzucha i uczucia pełności.

NIE ŁĄCZ Pomidora i ogórka – świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która negatywnie wpływa na witaminę C zawartą w pomidorze. Kawy, herbaty i nabiału – kawa oraz herbata zawierają teiny oraz garbniki. Mogą one negatywnie wpłynąć na przyswajanie z pożywienia m.in. wapnia. Owoce z innymi posiłkami – zjadaj je osobno, 2 godziny przed posiłkami lub 2 godziny po nich.

9 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw:

  1. Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
  2. Umyj warzywa i owoce.
  3. Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
  4. Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
  5. Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
  6. Przechowuj jedzenie w lodówce.
  7. Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
  8. Rozmrażaj produkty w lodówce.
  9. Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Na filmie poniżej rozmowa z ekspertem o tym jak bezpiecznie przygotowywać posiłki oraz dlaczego warto czytać etykiety.

 

 


Czytaj też: Potężna awaria ciepłociągu w Radomsku. Kiedy mieszkańcy będą mieć ciepło w domach?

Chcesz być na bieżąco - zainstaluj naszą aplikację na swoim telefonie!

Darmowa aplikacja dostępna do ściągnięcia na Androida, oraz iOS w skelpach Google Play i App Store 
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Puls Radomska

DARMOWY
POGLĄD