II LO

SZKOLNE MINIPRZEDSIĘBIORSTWA DOCENIONE

Dwa działające w II Liceum Ogólnokształcącym w Radomsku, prowadzone przez uczniów tej szkoły miniprzedsiębiorstwa zostały zakwalifikowane do finału Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo PRODUKCIK 2017.

Od kilku lat II LO bierze udział w programie edukacyjnym przygotowywanym przez  Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. W całej Polsce zakładane są realnie działające firmy zorganizowane na wzór spółki jawnej według pomysłu uczniów. W ramach programu organizowany jest Ogólnopolski Konkurs na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo PRODUKCIK. W tym roku do 20 najlepszych zakwalifikowały się miniprzedsiębiorstwa Decor Cafe i Sweet Dreams. W dniach 6-7 czerwca przedstawiciele przedsiębiorstw jadą do Ministerstwa Rozwoju w Warszawie, gdzie każda firma będzie posiadała własne stoisko. – Podczas finału prezentowane są umiejętności, których nauczyli się uczniowie w trakcie trwania projektu, ich produkty i osiągnięcia. Każda firma odbędzie także rozmowę z komisją,  która wybierała finalistów  na podstawie przesłanego przez nich sprawozdania z całego okresu działalności. To oni wybiorą zwycięzcę. Miniprzedsiębiorstwo, które zajmie 1 miejsce,  będzie reprezentowało Polskę w konkursie europejskim JA Europe Company of the Year Competition w Brukseli – wyjaśnia dyrektor ds. marketingu Decor Cafe Karina Pawelec.

Przedsiębiorstwo zostało oficjalnie otwarte 13 października, po tygodniach przygotowań i remontów. W jego skład wchodzą:  Kacper Olczyk – prezes, Paulina Dzwonkowska – dyrektor ds. finansów, Karina Pawelec – dyrektor ds. marketingu oraz wspólnicy: Justyna Kulawik, Julia Rokita, Jakub Frankowski, Kacper Zieliński, Piotr Politowicz, Krystian Zasępa, Kamil Tokarczyk, Kamil Pieniążek.   W Decor Cafe można zakupić ok. 10 rodzajów kaw i 7 rodzajów herbat. Wiele z nich zostało opracowane tylko przez nas i stało się naszym najbardziej rozpoznawanym  produktem, np. karmelowo-czekoladowa „kawa Snickers” z bitą śmietaną, przepyszną posypką i polewami bądź herbata z plasterkami owoców, goździkami i cynamonem  – „Grzaniec”. W naszej ofercie znalazło się też wiele produktów sezonowych, takich jak tortille, pancakes i specjalne „Decorrito” –  na ciepło, sałatki gyros, galaretki z bitą śmietaną, muffiny, ciasta. W stałej ofercie znalazły się natomiast jogurty musli czy tosty – zawsze przygotowywane przez nas na zamówienie.

– Jest to dla nas wielkie przeżycie, ponieważ ogrom  pracy, który wkładaliśmy w naszą kawiarnię już we wrześniu, został przez kogoś doceniony. Dostanie się do ogólnopolskiego finału jest wielką nagrodą, która wskazuje nam zupełnie nową ścieżkę. Teraz czekają nas liczne przygotowania, szukania sponsorów i projekty stoiska, aby  jak  najlepiej wypaść w Warszawie. Prowadzenie własnej firmy było zdecydowanie pozytywnym doświadczeniem, które pokazało nam, że nie wszystko jest tak proste jakie się wydaje. Nauczyliśmy się wielu nowych rzeczy, klucza do porozumienia ze wszystkimi wspólnikami, odpowiedzialności i wykonywania swoich obowiązków. Z pewnością bagaż nowych doświadczeń pomoże nam w dorosłym życiu – podkreśla Karina Pawelec.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Close
Close